INTERVIEW & TEKST | Eve Tomaszewski
BEELD | Simone Frank

Naam: Jill Rompas
Leeftijd: 44 jaar
Werk/functie: Werkzoekend
Words to live by: “Blijf bij jezelf, want je neemt jezelf overal mee naartoe.”

De kerstboom versieren met Frank Sinatra op de achtergrond en samen met haar man, zoon en dochter op de bank ploffen om How The Grinch Stole Christmas te kijken. We spraken Jill Rompas over haar kerst en hoe ze dit jaar ondanks alles een leuker en bewuster mens, vrouw en moeder werd.

Qey:
Omschrijf jezelf in drie woorden…

J:

“Spontaan, creatief, sociaal.”

Qey:
Hoe gaat het met je?

J:

“In vergelijking met vorig jaar gaat het nu heel goed. Toen zat ik tegen een burn-out aan. Ik had een drukke baan in de media, maar achteraf ben ik te veel over mijn grenzen heen gegaan. Ik was gewend om een rol aan te nemen waarin ik anderen wilde pleasen, omdat ik dacht dat dat bij mij hoorde. Uiteindelijk ging dat ten koste van mezelf. Nu ben ik me ervan bewust dat ik vooral mezelf voorbijging en mij helemaal niet zo hoef op te stellen. Hoe heftig ik het ook vond om het mee te maken, het heeft mij wel een leuker en bewuster mens, vrouw en moeder gemaakt.”

Qey:
Hoe zien je dagen er nu uit?

J:

“Ik hoop altijd dat ik in de ochtend eerst een momentje voor mezelf kan nemen, voordat iedereen wakker is. Maar dat is meestal wishful thinking. Ik probeer tussen het smeren van broodjes en gezellig geklets van mijn dochter Jackie een slokje koffie te nemen, terwijl ik ondertussen mijn uber puber uit bed probeer te slepen. Als ik mijn dochter Jackie naar school heb gebracht, bel ik altijd even met mijn moeder of ik fiets even langs. Mijn ouders wonen maar vijf minuten fietsen bij ons vandaan. Eten staat bij ons in de familie altijd centraal. Ik kom er bijna nooit weg zonder wat te hebben gegeten. Ik sta graag in verbinding met anderen of het nu familie, vrienden of vreemden zijn. Als ik ’s avonds met mijn gezin aan tafel zit ben ik me daar heel bewust van en kan ik heel erg genieten van de momenten samen. Na het eten zit ik meestal even op de bank om het nieuws of een klein stukje van mijn favoriete serie The Queen’s Gambit te kijken. Vaak vliegt er dan een bal door de kamer, omdat het mijn man en zoon een leuk idee leek om een balletje te trappen in onze kleine woonkamer en roept Jackie springend op de bank: ‘goal’. Wat een heerlijke chaos. Als het kan, lig ik op tijd in bed. Meestal rond een uurtje of 11.”


Ik wil alleen nog maar dingen doen die ik leuk vind

Qey:
Wat zijn nu jouw grootste doelen in het leven?

J:

“Ik wil alleen nog maar dingen doe die ik leuk vind. Wat dat is en waar dat pad me heen brengt? Dat weet ik nu nog niet. Ik neem de tijd om dat te ontdekken. Ik sta nu bijvoorbeeld vaker voor de camera als model voor het bedrijf (The Collectives Amsterdam) van een van mijn beste vriendinnen. Misschien kan ik daar wel iets mee doen. Werken als 40+ model, haha who knows? Het allerbelangrijkste aan mijn nieuwe baan is dat ik mijn creativiteit er in vrij kan, dat ik mezelf kan zijn en in verbinding sta met anderen. Ik wil niet alleen maar aan het werk zijn, daar kies ik bewust voor. Ik vind een goede balans tussen werk en mijn gezin belangrijk.”

Qey:
Wat betekent succes voor jou?

J:

“Als het eten op tijd op tafel staat. Als je niets van je boodschappenlijst bent vergeten te kopen. Of een lekkere maaltijd bereiden met alle leftovers uit de koelkast. Ik vind dat wij vrouwen iets meer stil mogen staan bij dit soort successen. Als je alleen maar gaat en je focust op de grote successen, mis je wat er echt toe doet. Tuurlijk moet je ook grote doelen hebben, maar vergeet niet hoe je daar komt en vergeet ondertussen niet de kleine successen te vieren.”

Qey:
Hoe zou jij je stijl omschrijven?

J:

“Mijn stijl is klassiek, met een stoere en edgy twist. Ik hou van een preppy look. Die mooie stijl van Parisiennes. Met Burlington sokken maak ik mijn look helemaal eigen. Die heb ik in verschillende kleuren en combineer ik graag met mooie loafers, een spijkerbroek en een kasjmieren wollen trui of een crewneck trui gemaakt van merino wol van Uniqlo. In zwart of blauw passen ze overal bij. Ik koop niet veel. Als ik iets wil, kan ik heel lang doen over het vinden van het juiste stuk. Vorig jaar heb ik eindelijk de laarzen gevonden die ik al heel lang wilde. Mooie knielaarzen met een niet te grove hak van 5 cm, een smalle ronde neus en gemaakt van het allerfijnste leer.”

Qey:
Op welke momenten voel jij je het meest krachtig?

J:

“Als ik voor mezelf opkom en mijn grenzen durf aan te geven. Vroeger durfde ik dat niet en vond ik het ontzettend lastig. Nu laat ik het weten als ik ergens niet mee eens ben, dat lucht enorm op.”


WERKEN ALS 40+ MODEL, HAHA WHO KNOWS?

Foto-JillRompas5
Qey:
Welke vrouwelijke rolmodellen stimuleren je in jouw ontwikkeling? 

J:

“Mijn vriendinnen. Ik leer elke dag van hen. Zo hebben twee van mijn vriendinnen het roer omgegooid. De een is het online rental platform The Collectives Amsterdam begonnen met high end merken. De ander had een hele goede baan, maar durfde toch de uitdaging aan te gaan en zich om te scholen tot een Marie Kondo opruim expert en haar bedrijf Style Story te starten. Ze blijven zich ontwikkelen, dat is zo mooi en inspirerend om te zien. Je hart volgen is het allermooiste wat je kan doen. Ik heb ook veel respect voor de mentaliteit van mijn moeder. Zelfs in het diepste donker ziet ze altijd een lichtpuntje.”

Qey:
Het einde van het jaar is altijd een moment van bezinning én met de veranderende wereld nu meer dan ooit. Welke maatschappelijke thema’s houden je vooral bezig?

J:

“Hoe de wereld gaat zijn voor mijn kinderen. Iedereen is tegenwoordig veel individualistischer en door corona dat alleen nog maar versterkt. Ik hoop dat we samen onze schouders eronder zetten en er het beste van maken. Ik sta meer voor anderen klaar door extra te koken en vaker te bellen. Ook op andere manieren probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de wereld. Mijn kinderen leer ik al van jongs af aan om afval te scheiden, niets zomaar buiten op straat te gooien en bewust om te gaan met moeder aarde. Ook probeer ik minder kleding te kopen -als het even kan tweedehands- of het te huren.”


IK VIND DAT WIJ VROUWEN MEER STIL MOGEN STAAN BIJ KLEINE SUCCESSEN

Foto-JillRompas6
Foto-JillRompas7
Qey:
 Hoe breng je de decembermaand door?

J:

“Als Sinterklaas voorbij is, staan de kerstbomen weer overal in de stad en kan ik niet wachten om er een uit te zoeken. Het is altijd extra feest in de maand december, want vlak voor kerst is mijn dochter ook jarig. Ik ga altijd samen met mijn man, dochter en zoon een kerstboom kopen. We kiezen samen de mooiste uit en thuis zetten we old school kerstliedjes aan van Frank Sinatra en versieren we samen de boom. Onze kerstversiering is klassiek rood met ruitjes. Op eerste kerstdag maak ik meestal een uitgebreid kerst ontbijt en maken we samen cadeautjes open, daarna ploffen we samen op de bank om How The Grinch Stole Christmas te kijken.”

Qey:
Wat zijn je verwachtingen, voornemens en hoop voor 2021?

J:

“Ik doe nooit echt aan voornemens, je doet iets of je doet het niet. Ik hoop wel voor iedereen dat het volgens jaar beter zal gaan met de wereldgezondheid. Ik wil verder gaan met mijn persoonlijke groei en hoop een baan te vinden die helemaal bij mij past. Verder kijk ik er ook echt naar uit om nieuwe herinneringen te maken. Het liefst in een nieuw huis, met meer ruimte waar geen ballen meer door de woonkamer vliegen.”