INTERVIEW & TEKST | Eve Tomaszewski BEELD | Simone Frank

Naam: Aarti O’ Varma Leeftijd: 44 jaar Werk/functie: Oprichter van The Collectives Amsterdam Words to live by: “Style is a way to say who we are without having to speak.”

In alles wat ze doet geluk ervaren en uitpakken met een kerstontbijt. We spraken Aarti O’ Varma over haar doelen, kerst en hoe ze met haar designer rental platform The Collectives Amsterdam wil bijdragen aan de vermindering van overconsumptie.

Qey:
Omschrijf jezelf in drie woorden…

A:

“Zorgzaam, chaotisch en vrolijk. Ik ben altijd heel positief en hoor vaak van anderen dat ze energie van mij krijgen.”

Qey:
Hoe zien je dagen er momenteel uit?

A:

“Ik breng en haal de kinderen van school, ik probeer wat vaker te sporten en ik werk nu veel vanuit huis. Ik heb het designer rental platform The Collectives Amsterdam opgericht. We verhuren prachtige designerstukken van Celiné, Burberry en Chanel, maar ook toegankelijkere merken als Sandro. Je kan bij ons terecht als je er mooi wil uitzien voor een event, maar ook als je jouw dagelijkse looks wil upgraden. Dan kan je bepaalde stuks uit onze collectie ook voor een langere periode huren. Nu we veel tijd thuis doorbrengen ligt een groot deel van het dagelijkse werk stil, maar die tijd gebruik ik om aan mijn bedrijf te werken. We hebben aan de voorkant iets moois opgezet en worden opgepikt door magazines als Elle en Harper’s Bazaar. Ik ben creatief en daar ligt mijn kracht, maar ik had nog geen businessplan, dus daar ben ik aan begonnen. Nu is het tijd om alles aan de achterkant goed neer te zetten.”

Qey:
Wat zijn jouw doelen? 

A:

“Dat ik in alles wat ik doe geluk ervaar. Mijn kinderen gezond zien opgroeien, energie halen uit mijn werk, gelukkig zijn met mezelf. Ik ben te lang niet gelukkig geweest, omdat ik leefde naar de verwachtingen van anderen. Ik woonde in een nieuwbouwwoning in een dorp waar ik niet wilde wonen, ik haalde geen voldoening uit mijn werk en ik was niet meer gelukkig in mijn huwelijk. En toen overleed plots mijn vader. Mijn geluk haalde ik uit het kopen van kleding en daardoor ontwikkelde ik een shopverslaving. Ik ben trots dat ik dat met een coach heb weten om te zetten naar iets positiefs. Een groot deel van de spullen die ik in die periode heb gekocht verhuur ik nu ook via The Collectives. Er is niets mooiers dan een vrouw die zelfverzekerd de deur uitloopt met een outfit die helemaal bij haar past. Ik word er gelukkig van om met mode bezig te zijn. Ik heb niet veel geld op de bank, maar ik voel me vrij en ik weet waar ik heen wil: financieel onafhankelijk zijn.”

Qey:
Hoe zou jij je stijl omschrijven?

A:

“Casual chic. Ik hou van mooie merken, maar dat hoef je er niet vanaf te zien. Ik hou van gemak en vind het belangrijk dat kleding lekker zit. Een Adidas joggingbroek combineer ik met een Isabel Marant trui, een mooi oversized jasje en een tas van Qey. Accessoires maken je outfit helemaal af.”

Qey:
Wat zijn jouw grootste uitdagingen?

A:

“Aan het einde van de dag ben ik vaak gefrustreerd, omdat ik nooit gedaan krijg wat ik écht wil. Je wil genoeg tijd met de kinderen doorbrengen, je werk goed doen en ook nog tijd overhouden om te sporten en te werken aan je eigen ontwikkeling. Ik ben begonnen aan het boek Miracle Mornning met 6 gewoontes die je jezelf kan aanleren om je leven voor 8.00 succesvoller te maken. Als je lekker in je vel zit, presteer je ook beter. Nu plof ik nog veel te vaak op de bank met gedachten als: ik moet haar nog bellen en ik moet dit nog doen. Hopelijk krijg ik snel weer het gevoel dat ik de dag own, dat heb ik al zo lang niet gehad…”

Qey:
Op welke momenten voel jij je het meest krachtig?

A:

“Ik voel me heel krachtig in het moederschap. Ik ben op vele vlakken onzeker en vooral op het gebied van werk vraag ik mezelf heel vaak af of ik het wel goed doe. In mijn rol als moeder ben ik heel zelfverzekerd. Er komt een ongelofelijke oerkracht naar boven als je moeder wordt. Je wil niets anders dan je kinderen een veilig gevoel geven en ervoor zorgen dat ze niets tekortkomen.”

Qey:
Welke vrouwelijke rolmodellen stimuleren je in jouw ontwikkeling?

A:

“Mijn moeder is zo liefdevol en zorgzaam, dat vind ik hele mooie eigenschappen. En ik vind het waanzinnig om te zien hoe de vrouwen om me heen hun kracht vinden in deze wereld. Hoe ze problemen oplossen en voor zichzelf opkomen. Ik kijk graag naar hoe anderen dat doen en leer daar veel van.”

Ik wil met The Collectives bijdragen aan de vermindering van overconsumptie

Qey:
Het einde van het jaar is altijd een moment van bezinning én met de veranderende wereld nu meer dan ooit. Welke maatschappelijke thema’s houden je vooral bezig?

A:

“Ik realiseer me meer dan ooit hoeveel impact wij als bevolking hebben op de veranderde wereld. Iedereen moet wakker worden, want een grotere les dan dit kunnen we niet krijgen. We kunnen met zijn allen niet meer op deze voet blijven doorgaan. Dat overleeft moeder aarde niet. Ik hoop dat we op zoek gaan naar alternatieven. Ik wil met The Collectives bijdragen aan de vermindering van overconsumptie. We hebben met zijn allen veel te veel kleding, toch blijven we kopen. Ik hoop dat kleding huren in de toekomst net zo normaal wordt als winkelen bij een webshop. En dat ik daarmee impact kan maken op de toekomst van mijn kinderen.”

Qey:
Hoe haal jij in deze uitdagende tijd het meeste uit het leven, liefde, vriendschap?

A:

“Waardering voor anderen. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als ik mijn familie en vrienden niet zou hebben. Ook al zie ik iedereen een stuk minder, ik weet dat ze er zijn. Ik ben veel met de kinderen thuis en probeer vaker te bellen.”

Iedereen moet wakker worden, want een grotere les dan dit kunnen we niet krijgen

Afbeelding-naast-quote
Qey:
Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar? 

A:

“Het was een bizar jaar. Het voelt alsof het leven on hold staat. Niets voor mij. Ik ga altijd in de vijfde versnelling, maar ik denk dat het ook goed is geweest. Mijn bedrijf ligt vrijwel stil, maar het heeft me ook veel gebracht. Ik heb er een positieve draai aan gegeven en de overgebleven tijd gebruikt om tot bezinning te komen. Door aan mijn zelfontwikkeling te werken, voel ik meer zelfliefde. Ik heb meer tijd doorgebracht met mijn kinderen, waardoor ik veel meer van de kleine dingen geniet. En er is een nieuwe liefde in mijn leven. Hij woont niet in Nederland en door corona kunnen we elkaar niet vaak opzoeken, maar met kerst zie ik hem gelukkig weer.”

Qey:
Hoe breng jij de decembermaand door?

A:

“December gaat voor mij een bijzondere maand worden. Met zijn allen samen zijn beschrijft voor mij het ultieme thuisgevoel, maar sinds de scheiding waren die momenten niet meer vanzelfsprekend. De kinderen zijn er niet altijd en je mist soms toch een partner. Dit jaar vier ik kerst voor het eerst in vijf jaar weer met een vriend samen en met mijn kinderen. Ik heb zo’n zin om thuis met kerst lekker uit te pakken. Op kerstavond samen koken, en eerste kerstdag lekker lang uitslapen, met zijn allen een film kijken en gezellig met elkaar aan het kerstontbijt.”

Qey:
Wat zijn je verwachtingen, voornemens en hoop voor 2021?

A:

“Dat ik mijn bedrijf van A tot Z op papier heb. Van businessplan tot algemene voorwaarden. Dat ik niet meer zo geleefd word, maar écht leef!”

Afbeelding-links-onderaan
Afbeelding-rechts-onderaan