Fashion

Tekst: Daphne van Kaam

Heleen
Hülsmann

Van het tweedehands high-end designerkleding walhalla over duurzaam winkelen

Eigenaresse van Salon Heleen Hülsmann startte 15 jaar geleden haar boetiek die uitgroeide tot het tweedehands high-end designerkleding walhalla van Amsterdam. In een interview vertelt ze over over haar drijfveren, de magie van het juiste items en geeft ze tips voor het succesvol shoppen van tweedehands kleding.

Je verkoopt al meer dan vijftien jaar tweedehands designer items. Waar kwam dit idee vandaan?

H: “Het is heel natuurlijk ontstaan. Ik had veel eigen kleding die ik niet meer droeg en dacht: hier kan ik vast nog mensen blij mee maken. Ik ben begonnen met twee keer per jaar de kleding op afspraak thuis te verkopen. Dat bleek een gat in de markt te zijn. In die tijd had je namelijk wel tweedehands winkels, maar een tweedehands high-end designer aanbod was echt iets nieuws.”

Become a Qey member!

In hoeverre was duurzaamheid toen al een drijfveer voor jou?

H: “Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, maar vijftien jaar geleden speelde duurzaamheid een minder grote rol dan tegenwoordig. Mijn doel was niet om de wereld te verbeteren of om de eerste sustainable high-end designer verkoopster te zijn. Uiteindelijk is dit wel een belangrijke drijfveer geworden. Het hangt bij mij vol met miskopen en dat vind ik heel schrijdend. Als vrouwen bij mij komen geef ik daarom altijd eerlijk advies. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze alleen iets kopen wat echt goed voelt. Als een vrouw goed koopt, wordt het kledingstuk langer gedragen. Wanneer ze er dan weer op uitgekeken is komt het weer bij mij terecht en kan ik er iemand anders blij mee maken. Zo gaat een kledingstuk veel langer mee.”

@salonheleenhulsmann

Wat zie jij als de grootste kracht achter Salon Heleen Hülsmann?

H: “De pure service en aandacht. Ik kreeg al heel snel het idee dat het niet zozeer alleen om tweedehands kleding moest draaien, maar ook om het eerlijke advies. Dat oprechte advies is wat veel vrouwen missen in de reguliere winkels en wat ze bij mij wel krijgen. Ik geloof ook dat deze vorm van winkelen meer aandacht nodig heeft. Elk designerstuk dat bij mij hangt is anders. Je kunt niet op kleur of maat scannen zoals in reguliere winkels. Het is eigenlijk moeilijker om bij mij te winkelen, want je weet niet wat je kan verwachten. Elk stuk is uniek. Omdat we op afspraak werken kan ik elke vrouw uitgebreid en persoonlijk advies geven. Dit is voor veel vrouwen heel waardevol.”

@salonheleenhulsmann

In een interview in het Parool zei je: je zou denken dat vrouwen precies weten wat ze willen, maar de meesten hebben geen idee wat ze staat. Echt niet.” Wat zijn de meest voorkomende fouten?

H: “Ik zeg altijd; je ziet het meteen als iets klopt. Het is totale magie als iemand het juiste item aantrekt, dat zie je gewoon gebeuren. Bij twijfel niet doen, dat is mijn motto. Als ik iets wil kopen probeer ik er altijd eerst een nachtje over te slapen. Ga ook altijd winkelen bij iemand die je echt vertrouwd. Ik zie nog steeds gebeuren dat verkoopster de klant vertellen dat iets ze goed staat, terwijl dit niet het geval is. Het valt me ook op dat vrouwen vaak het verkeerde silhouet dragen. Als ik met vrouwen op zoek ga naar het juiste silhouet is het een kwestie van alles aantrekken en passen, tot je de juiste vindt. Neem dus de tijd en pas verschillende items om te zien wat bij jou past.”

Wat zou jij vrouwen willen meegeven die nog over de streep getrokken moeten worden om tweedehands kleding te dragen?

H: “Het voordeel aan tweedehands winkelen is allereerst het prijskaartje. Met tweedehands kleding kan je er alsnog echt hartstikke fashionable uitzien. In de salon komen studenten die er op een sustainable manier leuk uit willen zien, maar de originele prijs niet kunnen betalen tot ministers en staatssecretarissen die vinden dat de Salon aansluit bij de boodschap die zij willen uitdragen.”

Bestaat je garderobe alleen nog maar uit tweedehands kleding nu je er dagelijks mee wordt omringd?

H: “Ik koop heel veel tweedehands, maar ook nieuw. Wat ik nieuw koop draag ik vaak enorm intensief. Als ik er op uitgekeken ben verkoop ik het in de salon.”

Wat is je tip voor vrouwen die veilig tweedehands designer items willen aanschaffen en voorkomen dat ze met namaak in aanraking komen?

H: “Tegenwoordig is het aanbod zo breed dat veel vrouwen door de bomen het bos niet meer zien. Ik raad hen aan om te beginnen bij een aanbieder waar je het stuk kunt retourneren, zo kun je veilig starten. Als je nog geen ervaring hebt is het herkennen van goede items namelijk lastig. En zoals Danie Bless ooit zei: ‘If it’s too good to be true, it’s not true’.”

@salonheleenhulsmann

Wat vind jij het allerleukste aan jouw werk?

H: “Het contact met alle vrouwen vind ik heel erg leuk. Hier krijg ik enorm veel energie van. Omdat ik zelf ook veel met duurzaamheid bezig ben past mijn werk daarnaast ook heel erg bij mij. Ik doe het met zo ongelofelijk veel passie dat ik er nooit meer mee zou willen stoppen. Het is zo spannend, je weet nooit wat voor items er morgen weer binnen komen. Het is een soort schatgraven.”

Wat zijn je dromen en plannen voor de toekomst?

H: “Ik zit nu op een locatie waar ik in ieder geval nooit meer weg wil. Het is de ideale plek voor een privé salon. Wat ik nog steeds vreemd vind, is dat er geen tweedehands warenhuis is terwijl er genoeg aanbod is. Momenteel heb ik mijn handen 24/7 vol, maar zoiets zou ik in de toekomst echt fantastisch vinden. Mocht iemand dit willen opzetten, zou ik dat heel erg leuk vinden en graag participeren. Daarnaast hoop ik dat er een einde komt aan fast fashion. Als je drie keer niet naar de Zara gaat, kan je een prachtig tweedehands item kopen van een mooi designer merk.”

Become a Qey member!

Become
a Qey member!

Goed dat je er bent! 
Wil jij exclusief en als eerste toegang tot onze verhalen, live events en video’s over careers, mind, fashion, beauty, food, activity en living?

👆👆👆👆👆

We gaan live in juni 2021

Become
a Qey member!

Goed dat je er bent! 
Wil jij exclusief en als eerste toegang tot onze verhalen, live events en video’s over careers, mind, fashion, beauty, food, activity en living?

👆👆👆👆👆

We gaan live in juni 2021