INTERVIEW & TEKST | Eve Tomaszewski
BEELD | Simone Frank

Naam: Inge de Ridder
Leeftijd: 34 jaar
Werk/functie: Freelance modestyliste & eigenaar La Perle Sauvage
Words to live by: Do what makes you happy.

Ze lanceerde naast haar werk als styliste de sieradenwebshop La Perle Sauvage, gelooft dat geluk zit in doen wat je leuk vindt en ziet kerst als het moment van het jaar om uit te pakken en extra mooi aan te kleden. We spreken Inge de Ridder over haar doelen, drukste jaar ooit en plannen voor kerst.

Qey:
Omschrijf jezelf in drie woorden...

I:

“Het is heel moeilijk om me in drie woorden te beschrijven. Ik zit vol tegenstellingen. Ik ben een rustig type, maar tegelijkertijd kan ik niet stilzitten en wil ik altijd met iets bezig zijn. Ik ben denk ik ook wel creatief. Vrienden beschrijven mij vaak als zorgzaam.”

Qey:
Hoe zien je dagen er momenteel uit?

I:

“Mijn dagen waren de afgelopen maanden heel erg gevuld. Ik was elke dag aan het werk en de laatste maanden ben ik weinig weekenden vrij geweest. Het was een van mijn drukste jaren ooit. Mijn dagen zijn altijd anders. Vooral in de zomer was het heel druk na de eerste Corona golf. Ik werk als modestyliste veel voor tijdschriften: de ene keer verzorg ik de kleding voor een modeshoot waarin de nieuwe trends gepresenteerd worden, de andere keer kleed ik een hoogleraar die een boek heeft geschreven voor de foto’s bij een interview. Ik maak lange dagen en ben heel veel aan het shoppen. Op een gegeven moment was ik tot 12 uur ’s nachts op de set stond en vloog ik een paar uur later midden vroeg in de ochtend onverwachts een dag op en neer naar Londen. Ik ging daar designerkleding shoppen, omdat kledingstukken niet op tijd waren aangekomen voor een shoot. #nevernotshopping is mijn nieuwe hashtag geworden. Ik heb nooit een vast ritme gehad en soms lijkt alsof het alleen maar erger wordt, haha. Ik probeer in de avond wel te koken, samen met mijn vriend te eten en als het lukt een avondje samen op de bank te hangen. Door de tweede lockdown zijn alle klussen verschoven naar januari. Dit jaar ga ik dus rustig de feestdagen. Fijn, want dat geeft mij even de tijd om alles in huis te organiseren.”

Qey:
Wat zijn jouw doelen?

I:

“Mijn allergrootste doel is gelukkig zijn. Ik denk dat je dat geluk in jezelf moet vinden en vooral moet doen wat je leuk vindt. Vroeger ging je werken en bleef je 50 jaar bij hetzelfde bedrijf werken omdat dat hoorde. Ik voel me bevoorrecht om in een tijd te leven waarin ik mijn hart kan volgen. Tijdens de eerste Corona golf ben ik naast mijn werk als styliste een nieuw project begonnen. 1,5 jaar geleden werd ik verliefd op het sieradenmerk F + H Jewellery uit Australië. Ik kon niet geloven dat de collectie van dit merk nergens in de buurt van Europa te vinden was. Vanaf die tijd bleef het in mijn hoofd hangen dat ik echt iets wilde doen met dit geweldige merk. Ik kreeg mijn eerste voorraad sieraden toen ik op Bali was om voor tijdschriften te fotograferen. En werd nog verliefder op alle ontwerpen. Eenmaal thuis brak de hel los door Corona en werden al mijn klussen afgezegd. Ineens had ik tijd. Dat zag ik als een teken om er iets mee te doen en mijn schouders eronder te zetten. Ik heb het merk geïmporteerd naar Nederland, mijn eigen website gebouwd en verkoop de sieraden nu in mijn webshop La Perle Sauvage. Het is nog heel klein, maar er zit een stijgende lijn in. Ik heb helemaal geen ervaring met het runnen van een webshop en moet alles opnieuw uitvinden, maar het is zo leuk om te doen dat ik er vlinders van in mijn buik krijg. Dat is voor mij geluk.”


Ik geloof dat geluk zit in doen wat je leuk vindt

Qey:
Hoe zou jij je stijl omschrijven?

I:

“Ik heb niet een bepaalde stijl. Mijn kledingkast gaat alle kanten op en ik vind verschillende stijlen heel mooi. Ik hou van de Franse stijl, maar vind de rechte en wijde silhouetten van de Scandinavische stijl ook heel leuk. Ik hou ook heel erg van vrouwelijk met een jurkje en hoge hakken eronder, maar draag ook graag een jeans met sneakers. Ik kijk per dag hoe ik me voel en pas mijn kleding daaropaan. Trendgevoelig ben ik niet. Ik koop liever iets moois dat ik jaren later nog steeds mooi vind. Zoals een beige chique mantel of een mooie tas.”

Qey:
Wat zijn jouw grootste uitdagingen? 

I:

“Ontspannen en tijd voor mezelf vinden zijn mijn grootste uitdagingen. Als er een klus op mijn pad komt wil ik die met beide handen aangrijpen. Ik weet dat ontspanning zoeken heel belangrijk is. Toch maak ik niet vaak tijd om op de bank neer te ploffen en een film te kijken. Ik probeer nu wat meer tijd te nemen voor kleine dingen, zoals het aansteken van kaarsjes.”

Qey:
Wat is jouw grootste aha-moment in het leven?

I:

“Ik heb heel er heel veel, omdat ik een dromer ben en daardoor elke dag vele nieuwe inzichten krijg. Mijn grootste aha-moment is dat er voor alles een oplossing is. Klinkt simpel en dat is het ook. Vroeger kon ik me echt zorgen maken om van alles en nog wat, maar nu ik weet en geloof dat er overal een oplossing voor is heb ik veel minder stress.”

Qey:
Op welke momenten voel jij je het meest krachtig?

I:

“Als ik me echt goed voel bij hoe ik eruitzie. Van die momenten dat je in de spiegel kijkt en voelt dat alles klopt. Of van die yes-momenten wanneer ik een leuke klus heb binnen gehaald. Soms is het best moeilijk om die geluksmomentjes te voelen en successen te blijven zien.”


Mijn grootste aha-moment is dat er voor alles een oplossing is

Qey@Home-1
Qey@Home-7
Qey:
Welke vrouwelijke rolmodellen stimuleren je in jouw ontwikkeling? 

I:

“Het is misschien heel cliché, maar mijn moeder is mijn allergrootste held. We hebben vroeger best veel meegemaakt en ze is altijd zo sterk gebleven voor ons. Met hoe ze in het leven staat en voor ons heeft gezorgd heeft ze me laten zien hoe krachtig een vrouw kan zijn. Op werkgebied is stylist Linda Gerritsen een voorbeeld. Ik ben tien jaar geleden als stagiaire bij haar begonnen bij het tijdschrift JAN en we werken nu nog steeds samen. Van haar heb ik zo veel geleerd.”

Qey:
Welke maatschappelijke thema’s houden je op dit moment bezig? 

I:

“Net als vele andere mensen houdt de sustainability in de fashion mij wel bezig. Ik vind het tof dat steeds meer modemerken duurzaam zijn en probeer die merken als styliste ook wat meer te gebruiken. Persoonlijk probeer ik niet elke maand T-shirts aan te schaffen van €10, maar voor duurzame items te gaan die ik over vijf jaar nog steeds mooi vind. Ik denk dat ik, en met mij vele anderen, nog steeds aan het leren ben. Ik geloof dat we er elke dag beter in worden. Volgend jaar ben ik op dit gebied misschien veel verder en anders aan het bijdragen.”

Qey:
Het einde van het jaar is ook altijd een moment van bezinning én met de veranderende wereld nu meer dan ooit...Hoe haal jij in deze uitdagende tijd het meeste uit het leven, liefde, vriendschap?

I:

“Ik probeer de vrije tijd die ik heb te spenderen met mijn vriend, moeder en zusjes. Het is een lastige tijd. We zijn veel eenzamer geworden. Het is best een koude wereld en iedereen is gefrustreerd. Op mijn manier probeer ik de warmte in huis te halen door sfeer te creëren met lekker eten en gezellige kaarsjes. En vooral de mooie dingen te blijven zien.”

Qey@Home-14


Ik zie kerst als hét moment van dit jaar om extra uit te pakken en me mooi aan te kleden

Qey@Home-13
Qey@Home-15
Qey:
 Hoe breng je de decembermaand door ?

I:

“Kerst wordt dit jaar wel anders dan normaal. Mijn jaarlijkse kerstavond met vriendinnen gaat niet door. Gelukkig kan je het ook dit jaar thuis heel leuk maken. Ik vier het met mijn vriend en ga langs bij mijn moeder. Bij ons thuis staat de kerstboom gezellig in de woonkamer en dat geeft gelijk een fijne kerstsfeer. Ik denk dat we dit jaar weer spelletjes gaan doen en natuurlijk de kersttafel mooi versieren. Ik zie kerst als hét moment van dit jaar om extra uit te pakken en me mooi aan te kleden.”

Qey:
Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar? 

I:

“Hoe vervelend de hele corona situatie ook is, voor mij persoonlijk is het een succesvol jaar geweest. Ik heb veel leuk styling werk gedaan en ben mijn webshop La Perle Sauvage gestart. Het was wel een onzeker jaar met veel uitdagingen waarvoor oplossingen gevonden moesten worden, maar dat maakte het ook leuk.”

Qey:
Wat zijn je verwachtingen, voornemens en hoop voor 2021?

I:

“Dat ik mag blijven doen wat ik nu doe, want ik doe wat ik het allerliefste doe. Meer focus. Meer tijd doorbrengen met mijn vriend, familie en vooral mijn vriendinnen die ik nu een stuk minder zie. En mijn eigen sieraden ontwerpen.”