INTERVIEW & TEKST | Eve Tomaszewski
BEELD | Simone Frank

Naam: Martine van den Berg
Leeftijd: 36 jaar
Werk/functie: Ondernemer en oprichter MOM GET GRIP
Words to live by: Een quote van Angelina Jolie: “Different is good. So, don’t fit in, don’t sit still.”

Het boek Preggy lanceren, kerst vieren met een grote kalkoen en focussen op de mensen die haar het meest dierbaar zijn. We spreken Martine van den Berg over de successen van dit jaar, de verwachtingen voor 2021 en hoe ze met haar platform Mom get a Grip de mythes rondom het moederschap hoopt te doorbreken.

Qey:
Omschrijf jezelf in drie woorden...

M:

“Energiek, gedreven, open. Dat hoor ik vaak terug van vrouwen die ik voor mijn podcast spreek. Daarvoor ga ik met andere vrouwen in gesprek over zaken als ambities en gezinssituatie. Die topics bespreken we vanuit onderwerpen die ik als moeder ingewikkeld vind. Ik krijg vaak terug dat ik een bak energie ben en dat anderen zich makkelijker openstellen, omdat ik dat ook doe. Dat levert mooie en fijne gesprekken op.”

Qey:
Hoe gaat het momenteel met je?

M:

“Heel goed. Ik heb net mijn eerste boek ‘Preggy’ gelanceerd. Het is een open en eerlijk verhaal over het moederschap en alle mythes eromheen die ik met dit boek hoop te ontmaskeren. Ik verbaas me erover hoe weinig vrouwen praten over deze ingrijpende, zware en eigenlijk eenzame gebeurtenis. Ik vraagt me echt af waarom er zo’n zweem van romantiek rondom zwangerschap en bevallen hangt en er over bepaalde dingen niet wordt gesproken. Mijn twee jongens zijn mijn alles, mijn grote liefdes, mijn hart. Maar bevallen is intens en dan waren mijn bevallingen zoals de verloskundige het vertelde: ‘uit het boekje.’ Nog te veel vrouwen worstelen met zichzelf, omdat we nog niet open genoeg durven te zijn over de minder leuke kanten. Bang dat anderen ons dan misschien veroordelen of dat het iets zegt over hoeveel je van je kinderen houdt. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat ook deze kant van het verhaal wordt verteld.”


“veel vrouwen worstelen met zichzelf, omdat we nog niet open genoeg zijn over de minder leuke kanten van het moederschap.”

Qey:
Hoe zien je dagen er momenteel uit?

M:

“Ik sta rond 7.00 op. Dan ontbijt ik samen mijn man en twee zoontjes en breng ik mijn oudste zoon naar school. Als de oppas er rond 9.00 is dan ga ik aan de slag. Met mijn platform Mom Get a Grip hoop ik vrouwen weer de grip op hun leven terug te geven. Naast een podcast en coaching lanceren we binnenkort een training. Als ik niet aan mijn training werk, dan schrijf ik blogs, bereid ik posts voor social media voor of werk ik aan de webshop op mijn website. Ik heb een fantastisch kantoor aan huis. We wonen midden in de natuur. Als ik vanaf mijn werkplek naar buiten kijk zie ik mijn pony’s voorbijlopen. Op de dagen dat ik thuis werk probeer ik ook quality time door te brengen met de kinderen. Dan lunchen we samen of ik haal ik hen zelf op van school. Ik ben ongeveer twee dagen in de week in mijn appartement in Amsterdam. Bijna alle vrouwen die ik spreek wonen daar, dus dan neem ik meestal mijn podcast op of plan ik andere afspraken. Ik heb de energie van de stad écht nodig, anders word ik lui en kak ik in. Aan het einde van de dag ga ik graag joggen of boksen. Meestal eten we gezellig met zijn viertjes. Daarna lekker bankhangen en boekjes lezen met mijn oudste zoon. Vaak werk ik ’s avonds nog even of kijk ik een serie met mijn man.”

Qey:
Wat zijn jouw doelen?

M:

“Ik wil veel trainingen gaan geven aan ambitieuze moeders. Door mijn trainingen wil ik dat andere moeders weer meer de balans gaan vinden in tussen werk en het moederschap. Ik help hen inzicht te geven in hun huidige situatie, de omgeving en bijvoorbeeld de huidige tijdsindeling. Op basis daarvan maken we een plan en bepalen we welke ballen we willen hooghouden. Ik help hen veel bewuster in het leven te staan en de ballen die je kiest, heel bewust èn met plezier, hoog te houden. Dan ben je een veel leukere versie van jezelf. Het is mega lastig, maar het kan echt best relaxt zijn met een grote ambitie en kinderen.”

Qey:
Hoe zou jij je stijl omschrijven?

M:

“Stoer en vrouwelijk. Ik vind fashion heel belangrijk en zie het als een manier om me te uiten. Ik heb acht jaar een kledingboetiek gerund. Met kleding laat ik zien wie ik ben, hoe ik me voel en waar ik voor sta. De vrouwelijke onafhankelijkheid laat ik doorschemeren in een mooie kanten top met een blazer. Die combineer ik dan weer met een stoere broek, omdat ik ook mijn mannetje kan staan. Ik hou van stoere jeans met gaten die ik style met hakken. Ik draag ook graag een mooie pantalon met sneakers en een grote trui erboven.”

Qey:
Wat zijn jouw grootste uitdagingen? 

M:

“Focus houden. Ik merk dat ik veel makkelijker werk aan dingen die ik heel leuk vind, zoals het schrijven van mijn blogs en interviews voor mijn podcast. Mijn training is zo goed als af en nu is het moment aangebroken om het te implementeren op mijn website en met de sales aan de slag te gaan. Dat kan ik dan zo voor me uitschrijven. Terwijl dat juist nodig is om er geld mee te gaan verdienen. Dat is nu mijn grootste uitdaging, ik zit er middenin.”

Qey:
Op welke momenten voel jij je het meest krachtig?

M:

“Tijdens mijn boeklancering, maar ook alle andere momenten dat ik mijn boodschap mag verkondigen en mag vertellen over het moederschap. Dan sta ik vol in mijn kracht en kan ik lekker in het moment zijn. Ik wil nog veel meer vrouwen inspireren en helpen met de kennis die ik als beginnende moeder niet had. Ik ga helemaal voor mijn missie, maar het gevoel als ik na een werkdag het huis binnen loop en weer met mijn kinderen ben is onbeschrijflijk. ”

beeldmobilemartine-3
Martine_QEYbags_beeld2


Het is belangrijk om in deze tijd goed te blijven relativeren

Qey:
Welke vrouwelijke rolmodellen stimuleren je in jouw ontwikkeling? 

M:

“Ik volg momenteel zelf een training bij Smart Girls. Marlies Dekkers geeft daar een masterclass. Ik vind haar verhaal inspirerend. Echt mooi hoe zij vanuit haar vrouwelijkheid en grondbewegingen van het feminisme haar lingeriemerk heeft opgebouwd. Ze is heel open, ook over de verkeerde beslissingen die ze heeft genomen. Ze is daardoor keihard op haar bek gegaan, maar is altijd doorgegaan en nu weer heel succesvol. Florine Duif vind ik ook heel inspirerend. Ze heeft een hele lekkere energie, gaat echt de diepte in en is ook open is over het moederschap.”

Qey:
Het einde van het jaar is altijd een moment van bezinning én met de veranderende wereld nu meer dan ooit. Welke maatschappelijke thema’s houden je vooral bezig?

M:

“Gelukkig worden er steeds meer open en eerlijke verhalen gedeeld over het moederschap. De afgelopen maanden was het in magazines als Vogue en &C een belangrijk thema en werden ook de minder mooie kanten belicht. Toen ik twee jaar geleden het idee voor mijn boek bij de uitgever neerlegde, zeiden ze dat ik het wel kon vergeten. De media zou me boycotten, omdat we alleen op de mooie verhalen over het moederschap zitten te wachten. Soms merk ik wel dat we met een taboe te maken hebben. Ik krijg veel persoonlijke berichtjes dat vrouwen mijn boek een feest van herkenning vinden en het boek hen inspireert, maar out in the open wordt er vaak niet over gedeeld. Daardoor wordt mijn boek misschien niet zo groot wordt als ik graag zou willen, maar ik laat me er niet door demotiveren. Ik ga er alles aan doen om het taboe te doorbreken.”

Qey:
Hoe haal jij in deze uitdagende tijd het meeste uit het leven, liefde, vriendschap?

M:

“Je ziet anderen nu veel minder. Ik kies er heel bewust voor om mijn tijd door te brengen met de mensen die bij me passen en waar ik energie van krijg. Ik ben ook heel graag met mijn eigen gezin. Mijn man heeft vier dochters en ik vind het heerlijk om samen te koken als ze er zijn. Nu ik meer thuis ben werk ik veel efficiënter. Ik zie dat het mijn gezin ook goed doet. Maar ik ben een echt gezelligheidsdier en vind het heerlijk om met vriendinnen uit eten te gaan. Als straks de restaurants opengaan zal ik wel weer vaker de deur uitgaan, hopelijk weet ik daar na corona een goede balans in te vinden.”


IK KIES ER BEWUST VOOR OM MIJN TIJD DOOR TE BRENGEN MET DE MENSEN DIE BIJ ME PASSEN EN WAAR IK ENERGIE VAN KRIJG

Qey:
 Hoe breng je de decembermaand door en met wie?

M:

“Er staat al een enorme kerstboom in de woonkamer, dus er hangt als een gezellig kerstgevoel in huis. Kerst vieren we samen met ons gezin en de kinderen van mijn man. Ik heb heel veel zin in quality time. We vieren het altijd met enorm veel cadeaus en we bereiden op eerste kerstdag altijd een grote kalkoen. Verder kijken we altijd kerstfilms en staat er altijd kerstmuziek op. En daarna gaan we een weekje naar Amsterdam met de kinderen.”

Qey:
Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

M:

“Best wel oké eigenlijk. Het was voor mij een redelijk rustig jaar en ik heb geen hele zware ups en downs ervaren. Ik vond het fijn dat mijn man die normaal altijd de hele wereld rondvliegt het afgelopen jaar veel thuis was. Het is mooi om te zien hoe hij zich als ondernemer opnieuw heeft uitgevonden en te weten dat we elkaar altijd hebben, wat er ook gebeurt. Over mezelf heb ik geleerd dat zelfs ik het goed doe bij meer rust. Het is belangrijk om in deze tijd goed te blijven relativeren.”

Qey:
Wat zijn je verwachtingen, voornemens en hoop voor 2021?

M:

“Super succesvol zijn: mijn trainingen uitrollen, geld verdienen, beginnen aan mijn tweede boek. Ik heb veel zin om te knallen. En lekker te focussen op de mensen die het dichtst bij me staan en mij het meest dierbaar zijn.”